Stöd och föreläsning
Ingen ska lämnas utanför är ett viktigt mål i Agenda 2030. Vi hjälper företag som vill uppfylla FNs globala mål inom områdena God hälsa och välbefinnande och Minskad ojämlikhet. Kontakta oss gärna för samtal eller föreläsning på info@LIDOL.se
Fredrik Forsberg
Kommunikationslösningar
Fredrik Forsberg är VD, affärsutvecklare och senior tillgänglighetsexpert med 20 års erfarenhet av kommunikationshjälpmedel för personer med hörselnedsättning och dövhet. Han har arbetat med allt från text- och bildtelefoni till standarder för realtidstext (RTT) och AI-stödd autotextning och talsyntes, som gör det möjligt för fler att använda vanlig telefoni.
Vill ni förstå skillnaden mellan autotextning, skrivtolkning och eftertextning? Fredrik kan förklara. Han hjälper också verksamheter att utveckla framtidssäkra tolklösningar som fungerar med befintliga förmedlingstjänster och hjälpmedel, samtidigt som de kan integrera framtidens AI-stöd.
Regulatorisk följsamhet
Är er tekniklösning tillgänglig och hållbar? Uppfyller den GDPR? Uppfylls öppen standard enligt Totalkonversation & Europeisk kodex för elektronisk kommunikation (delar av Tillgänglighetsdirektiver 2025). Fredrik är även specialist på MDR (Medical Device Regulation) och NMI (Nationella Medicinska Informationssystem) för mindre företag.

Gunilla Karlsson
CODA och AI
Gunilla är civilingenjör med industriell erfarenhet och Coda (Child of Deaf Adults- barn till döva). Hon brinner för kommunikation och tillgänglighet. Såsom andra Coda har hon fungerat som en bro mellan hörande och döva och anser att detta perspektiv ger unik insikt i hur AI kan förbättra kommunikationen i olika situationer. Gunilla har varit ordförande för både CODA International och Coda Sverige.
Innovation med tillgänglighet
Gunilla använder sina erfarenheter inom teststrategi, UX och systematisk innovation, för att visa hur ni kan utvärdera och validera designidéer utifrån era frågeställningar. Hon betonar dessutom vikten av delaktighet och personcentrering i vård och utveckling och förklarar hur tillgänglighet kan förstås med hjälp av Ulf Jansons delaktighetsmodell.
Läs gärna Gunillas blogg Välfärdsingenjören

Isabel Engwall
Delaktighet hela dagen med TERA
Teckenspråkstolkar är bra, men de kan inte vara med hela dagen – det kan däremot TERA. Tack vare TERA bli jag nåbar på telefon precis som alla andra, och jag har en tolk i fickan i all lägen. Det var en ögonöppnare när Isabel insåg hur bekvämt hörande personer alltid har kunnat kommunicera. Till exempel: Jag gick jag på stan när blomsterbudet ringde – det var blommor på väg.
TERA som arbetshjälpmedel
Det är viktigt att kunna få TERA på sin jobbtelefon. Döva och andra med hörselnedsättning behöver få information samtidigt som kollegor och ha möjlighet att kommunicera på samma villkor. Isabel tipsar om hur man ansöker om TERA som hjälpmedel i arbetet. Hon är själv teckenspråkig och använder TERA både för text och teckenspråk.
